Werken loont - echt!

Geplaatst op

Veel mensen denken dat je - financieel gezien - beter in de bijstand kan blijven zitten, dan te gaan werken voor het minimumloon. Dat is niet zo! Lees verder

Werken loont - echt!
Veel mensen denken dat je - financieel gezien - beter in de bijstand kan blijven zitten, dan te gaan werken voor het minimumloon. Dat is niet zo! Zelfs als je huur- en zorgtoeslag naar beneden worden bijgesteld, dan levert werken gewoon meer op. In een enkele situatie gaat het om een klein belastingvoordeel, maar bij veruit de meesten levert het netto direct honderden euro’s extra op per maand.

En dan hebben we het alleen nog maar over geld.

Wat levert het nog meer op dan? Gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door een zelf verdiend inkomen uit arbeid kun je (weer) zelf in je levensonderhoud voorzien, zelf je rekeningen betalen. Zelf je gezin onderhouden en je bent niet meer afhankelijk van een uitkering van de gemeente. Voor alle duidelijkheid: de bijstand is een geweldig vangnet. Maar het is geen hangmat.

Soms zijn mensen die een uitkering hebben huiverig om weer aan het werk te gaan. ‘Want als het niet lukt of het werk stopt weer na een paar weken of een maand, dan moet ik maanden wachten tot ik die uitkering weer krijg.’ Dat kan soms inderdaad een behoorlijke tijd duren. Daarom richten we ons bij HetWerktNu alleen op duurzaam werk. We bieden om te beginnen detacheringscontracten voor een periode van minimaal 6 maanden, waarmee we alle risico’s voor de werkgever afvangen.

En natuurlijk is het weer wennen, als je weer aan het werk gaat. Wij ondersteunen daar graag bij. Iemand weer werkfit maken, noemen we dat. Soms is dat nodig om te zorgen dat je weer in het juiste werkritme komt. En soms gaat het bijna vanzelf, zoals 11 maanden geleden gebeurde met Rachid*. Hij is de jongste niet meer en kwam twee jaar geleden buiten zijn schuld zonder werk te zitten. We wisten hem als magazijn/productiemedewerker te plaatsen bij een bedrijf in Veenendaal. Dat verliep vanaf het begin goed en Rachid gaf direct aan graag extra uren te willen maken. Die uren spaart hij op, zodat hij in de zomer langere tijd naar Marokko op familiebezoek kan gaan met zijn gezin. Die vrijheid om dit te kunnen doen én het gegeven dat Rachid zelf zijn gezin weer kan onderhouden, maken hem een gelukkig mens.

Binnenkort nemen wij afscheid van Rachid want hij krijgt een jaarcontract (met uitzicht op een vaste aanstelling) in dienst van de werkgever zonder onze tussenkomst. Inmiddels heeft zijn werkgever al om een nieuwe medewerker gevraagd voor een andere functie. Weer op detacheringsbasis met als doel dat ook deze medewerker na een jaar in dienst komt bij het bedrijf. En mocht dat laatste om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan is het veel makkelijker te solliciteren terwijl je een baan hebt. Maar daar geef ik de volgende keer graag een voorbeeld van.

Dus werkgever of werkzoekende: wil je eens praten over zorgvuldige bemiddeling voor duurzaam werk? Bel me dan: 06-53204716 of stuur een e-mail naar marc@hetwerktnu.nl .

Marc Keppel

Uit privacy overwegingen gebruiken we een gefingeerde naam